2021-01-13 05:46:23• hírek • közlemény

Oktatási államtitkárnak jelölte Kallós Zoltánt az RMDSZ

A Szövetségi Állandó Tanács keddi ülésén első körben hat minisztériumba nevesített államtitkárt. A döntés értelmében az RMDSZ a következő személyeket jelöli:

  • Kallós Zoltánt az oktatási;
  • Demeter András Istvánt a kulturális;
  • Oltean Csongort az ifjúsági és sport-;
  • Szép Róbertet a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti;
  • Hegedüs Csillát az európai alapok, illetve
  • Makkai Pétert a munkaügyi minisztériumba.

A Szövetségi Állandó Tanács a következő napokban dönt a további államtitkárok nevesítéséről.


Kallós Zoltán 1979. december 1-jén született Szatmárnémetiben. Kolozsváron, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem földrajz szakán végzett. Pályafutását 2002-ben földrajztanárként kezdte, majd 2005-től 2017-ig a Szamoskrassói Bem József Általános Iskola igazgatójaként tevékenykedett. 2017 óta helyettes főtanfelügyelőként olyan vezetői rendszer kialakításán dolgozott, amelynek középpontjában az oktatás minőségének javítása állt.  2019-től a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Szatmár megyei szervezetének elnöke. 2020-ban megyei tanácsosnak választották. Felelősségteljesen vállalta, hogy a közösség megmaradása és a szociális különbségek csökkentése érdekében fog dolgozni.


Demeter András István 1992-ben diplomázott a Marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. Dijonban kulturális menedzsmentet, Temesváron jogot tanult. Színházvezetői elképzeléseit 23 évesen fogalmazta meg, 1993-ban sikeresen pályázott és kinevezték a Temesvári Csiky Gergely Színház élére. 2005–2010 között a román kulturális tárca igazgatójaként, majd kulturális államtitkárként szerzett tapasztalatot az államigazgatás és a jogalkotás terén. Ezt követően átvette a Román Közszolgálati Rádió elnök-vezérigazgatói megbízatását, jelenleg is a vezetőtanács tagja, illetve a Román Közszolgálati Televízió Produkciós Házának vezetője. Mindezek mellett szabadúszó színész, aki rendszeresen látható prózai és zenés színházi előadásokban, filmekben, tv-játékokban.


Oltean Csongor 32 éves, közgazdász. Medgyesen született, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Kereskedelem, turizmus és szolgáltatások gazdaságtana szakán végzett. Jelenleg Sepsiszentgyörgyön él. Több mint 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában az RMDSZ partnerszervezeteiben: SMDSZ – Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség, HÁRIT – Háromszéki Ifjúsági Tanács, jelenleg pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökeként. 2018 óta a MIÉRT javaslatára az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke. Első kézből ismeri, van rálátása az ifjúsági szervezetek mindennapjaira és azok problémáira. Nagyon jó kapcsolatot ápol a román ifjúsági szervezetek vezetőivel (CTR – Consiliul Tineretului din România), illetve a román politikai pártok ifjúsági szervezeteivel, akikkel évek óta több közös projektben dolgozott együtt.


Jelenleg több mint 300 erdélyi magyar ifjúsági-, egyetemista- és diákszervezettel van napi kapcsolatban, amelyekkel közösen fiataloknak szóló programokat szerveznek: táborokat, képzéseket, karitatív eseményeket, önkéntességet promováló megmozdulásokat. Ugyanakkor több száz fiatalt ösztönöznek a politikai szerepvállalásra Erdély-szerte.


Szép Róbert a Vadászati és Hegyvidéki Erőforrások Kutató és Fejlesztő Intézetének igazgatója és egyben vezető kutatója. 2011 óta egyetemi oktató a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karán, 2017 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem Kémia Doktori Iskolájának doktori témavezetője, valamint 2018-tól a Nemzeti Környezetvédelmi Kutatási és Fejlesztési Intézet vezető kutatója.


Az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes államtitkára, valamint államtitkára volt 2014 és 2019 között, ahol a Környezetszennyezés, Biodiverzitás és Védett Területek ellenőrzésével foglalkozó Főigazgatóság vezetése tartozott hatáskörei közé. 2012 és 2014 között a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség Levegőminőség és Megfigyelő Laboratóriumának vezetője volt.


Hegedüs Csilla  az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, 2019 óta a Szövetség szóvivője. Volt kulturális államtitkár, 2014-ben rövid ideig kulturális miniszter és miniszterelnök-helyettes. Számos kisebbségi, illetve nyelvi jogokkal kapcsolatos árnyékjelentés összeállítója. 2001 óta vezeti a bonchidai Bánffy-kastély felújítását, emellett oktatási és kulturális programok szervezője. Több mint tíz európai uniós támogatásból megvalósított programot koordinált, amelyben számos EU-s tagállamból származó partnerrel dolgozott együtt. 2008-ban a bonchidai Bánffy-kastélyban végzett értékmentő munkájáért Europa Nostra Nagydíjban részesült az általa vezetett program. 2012-től napjainkig a brüsszeli központú Európai Örökség cím zsűritagja, 2020 márciusától a Budapesti Európa Stratégia Kutatóintézet (ESKI) kutatója.


Makkai Péter János 49 éves református lelkész, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója. Nevéhez fűződik az Írisz Ház – fogyatékkal élők számára létrehozott intézményrendszer –, a nappali foglalkoztató, védett műhelyek, speciális munkaközvetítő iroda, szociális vállalkozások, védett lakás, számos, fogyatékkal élők társadalmi elfogadását elősegítő helyi és nemzetközi rendezvény, valamint a Kovászna megyei, nehéz sorsú gyermekek délutáni oktatását és támogatását szolgáló programok kiépítése. Szociális érzékenysége hitbeli elkötelezettségéből és nagycsaládos hátteréből származik. Házas, három felnőtt gyermeke és egy unokája van

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: